Средно училище “Гео Милев” Варна

Училище с традиции в чуждоезиковото обучение

Християнски ценности

28.02.2020  |   Новини
   Как и защо се дава прошка, защо е важно да умеем  да прощаваме- на тези въпроси днес  търсиха  отговор учениците от втори клас.  Децата  научиха , че прошката има голяма  сила, затова има  специален ден в годината, посветен на нея, който се нарича Неделя на прошката или Сирни Заговезни. Пред родители, ученици и учители  те  драматизираха  приказката „Простено-прости",  пресъздадоха  народни обичаи,  играха игри, чрез  които  осъзнаха  възпитаващия и пречистващ момент на прошката и поста, като въздържание от лоши мисли, думи и дела. Децата  се учат  как да имат чисти сърца  и да посрещнат най-големия християнски празник   Възкресение Христово  /Великден/ .
   Учениците  са от клубовете по интереси „Християнче” и "Християнски ценности", които имат за цел да запознаят децата с основите на християнската вяра, която е  част от общата култура на съвременния българин и европеец. Те получават  знания, които им  помагат по-добре да разберат своята култура, история, традиции, да узнаят откъде идват по-голяма част от обичаите, които се спазват в много семейства, защо има имени дни, защо Коледа и Великден са официални празници.
    Приказката „Простено-прости“  е написана специално за празника от  ръководителите на двата клуба- Татяна Краева и Дияна Янчева. Те са убедени, че   изучаването на православната вяра, разбирана като отношение към  живота и човека, развива учениците като хармонични личности, които търсят и намират своето място в света, разбират другите хора, поставят си високи цели и не се страхуват да се усъвършенстват.