Средно училище “Гео Милев” Варна

Училище с традиции в чуждоезиковото обучение

Работен обмен в Холандия

04.04.2019  |   Новини
            Екип от учители и ученици от Средно училище „Гео Милев” гостуваха от 21 – 28 март в лицей Менсия де Мендоса, гр. Бреда- Холандия. Те бяха на работен обмен по образователен проект ”Устойчиво развитие.Умения за бъдещето”. За цялата седмица домакините подготвиха различни образователни, културни и спортни инициативи. В първите дни от работната визита екипите от двете училища работиха по темата „Възобновяеми енергийни източници”. Изготвиха и представиха своите постери, в които споделиха много оригинални идеи. Голям интерес предизвика компютърната игра за енергоспестяване. С много емоции бе наситена и проведената в градски условия      Стратегия – Рали, свързана с основната тема на проекта. Учениците  имаха и дискусия за известни холандски художници. Посетиха столицата Амстердам и разгледаха Рейксмузеум. Този музей притежава една от най-уникалните художествени колекции в целия свят с повече от 1 милион експоната. Един от акцентите в него е картината „Нощна стража” на Рембранд. Незабравими ще останат за учениците емоциите по време на разходката с корабче по каналите на града. При пешеходната разходка из Амстердам се премина по известния площад Дам с Кралския дворец, построен през 1665г., Новата църква, Музеят на мадам Тюсо и много още вълнуващи райони и забележителности.
           Българският екип беше силно впечатлен и от потъналия в зеленина и спокойствие град Бреда. Той е културен център с многобройни научноизследователски и образователни институции, на кръстопътя на реките Марк и Аа, близо до белгийската граница. При обиколката из града домакините показаха историческия център с църквата  Гроте Керк и замъка Бреда, изиграл важна роля в историята на Холандия през 12 век. В красивия градски парк се организираха за учениците разнообразни спортни игри.
           Последния ден от работната визита донесе на гостите още много положителния емоции.  Домакините организираха развлекателно посещение в Ефтелинг - един от най-старите увесeлителни паркове в света, посветен най-вече на детските приказки и вълшебства.
           Холандският екип ще върне работната визита във Варна от 5 до 11 май, 2019 г. С реализирането на това партньорство се залага не само на сближаването между страните от ЕС, но и на четирите принципа за образование през целия живот: да се научим да знаем, да се научим да правим, да се научим да живеем заедно, да се научим да бъдем. Образованието е ключът към формиране на глобално мислене у хората, а оттук то е средство за овладяване на глобалните проблеми, пред които е изправена днес човешката общност.

Повече снимки ще намерите тук:
http://www.geomilev.info/gallery/raboten-obmen-holandiya-blgariya