Средно училище “Гео Милев” Варна

Училище с традиции в чуждоезиковото обучение

Варна посрещна участниците в националния кръг на олимпиадата по руски език

17.03.2018  |   Новини
       122 ученици от 15 населени места в България заеха  местата си   в 8.30 ч.  днес в Средно училище „Гео Милев“- Варна.Училището  е домакин на националния кръг на олимпиадата по руски език в България  за 2018 г.
       Членовете на националната комисия са определени със заповед на Министъра на образованието и науката и сред тях са ръководителят на катедра „Руски език“ в Софийския университет „Св.Климент Охридски“ доц. д-р Татяна Алексиева, старши преподавателят от УНСС Олга Лазова, учители по руски език от София, Пловдив, Варна, Бургас и Търговище. Комисията  определя регламента на олимпиадата, съставя материалите за областния и националния кръг, определя лауреатите и класиралите се на  първо,  второ и   трето място във всяка група.
        Председател  на националната комисия тази година е Албена Павлова – директор на Средно училище „Гео Милев“.
        В областния кръг на олимпиадата взеха участие 785 ученици от 23 региона в България. На 23 и 24 февруари 2018 г. на заседание на националната комисия във Варна са  проверени и обсъдени 177 писмени работи от областния кръг, на ученици  предложени от регионалните управления по образованието. От тях 122 продължават участието си на национално ниво.
        Училището-домакин СУ „Гео Милев”  е едно от най-големите в града, с изградени традиции в обучението по чужди езици. Руският език се изучава от първи до дванадесети клас като първи и като втори чужд език. През учебната 2017/2018 година в училището се обучават 1288 ученици в 52 паралелки. Акцент в преподаването и усвояването на чужди езици са методите на театралната педагогика, които успешно се прилагат в часовете по руски, английски и немски език.
         СУ „Гео Милев”  е член на асоциираните към ЮНЕСКО училища, Национална мрежа на базовите училища по руски език, Национална мрежа на училища за изкуство и културен диалог по пътя на коприната "Икуо Хираяма".
        От 2016 г. е пълноправен член на Асоциацията на Кембридж училищата в България.
         Училището участва в много международни и национални проекти. 560 ученици и 35 преподаватели втора година участват  в извънкласни дейности в най-големия национален проект ”Твоят час”. 18 учители се обучават тази година  по програма ”Еразъм+”, проект „Key 4 You – ключови и универсални компетенции за учители и ученици”, във Финландия, Испания, Германия, Латвия и Италия.
         19 учители преминаха обучение по проект „Мостове към бъдещето- мотивиране на учениците за изучаване на езици чрез иновационни методи в обучението” във Великобритания, Финландия, Италия, Полша и Малта.
          Учениците от гимназиален етап участваха в проект по ”Еразъм+”, Младежко предприемачество и заетост".
          Училището спечели проект   „На една Земя, под едно небе” в конкурса на МОСВ и ПУДООС „Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания „Чиста околна среда“ – 2017 г.
           Националната олимпиадата по руски език се провежда в България повече от 50 години. Това е сериозно и очаквано състезание за младите хора, които изучават руски език. Трудните задачи, които те изпълняват в различните кръгове, им дават основание да се гордеят, че са достигнали и участват в  националния   кръг на олимпиадата.
          Тържественият концерт в навечерието на откриване на олимпиадата, с участието на ученици от СУ „Гео Милев”,  премина в зала „Пленарна” на община Варна. Училището получи поздравления от името на  община Варна, Регионално  управление на образованието, извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България, вицеконсула на Генералното консулство на Руската федерация във Варна, от официалния представител на Россътрудничество в   България  и много поздравителни адреси от различни институции в България, Полша, Германия, Ирландия и др.
           Домакин на националната олимпиада по руски език за 2019 година ще бъде Гимназията с преподаване на чужди езици в град Плевен. Директорът на училището прие символа на варненската национална олимпиада- специално  изработената за случая платноходка от стъкло.
           Всяка година националната олимпиада по руски език се провежда с финансовата и методическа подкрепа на Министерството на образованието и науката, с подкрепата на Посолството на Руската федерация в Република България и на Руския културно-информационен център – София, официално представителство на Россътрудничество в Република България. За провеждането на тазгодишната национална олимпиада подкрепа оказаха община Варна и Регионалното управление на образованието – Варна. За участниците в националния кръг на олимпиадата по руски език община Варна осигури посещение на археологическия музей в града.

Медиите:
http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=832466

https://petel.bg/Varna-posreshhna-uchastnitsite-v-natsionalniya-krag-na-olimpiadata-po-ruski-ezik__255901