Средно училище “Гео Милев” Варна

Иновативно училище
Училище с традиции в чуждоезиковото обучение

Мeждународна среща по ACTIVE

26.04.2022  |   Новини
       Ученици и учители от Италия, Полша и Испания гостуват от днес в Средно училище „Гео Милев“. Те са участници в  проект ACTIVE по програма „Еразъм+“. Учениците, на възраст от  15 до 18 години, работят по заложените в проекта теми в своите училища и по време на съвместните срещи във  всяка страна.
        На международната среща във Варна те ще работят по модул  свързан с човешките права и отговорности, основни  човешки ценности, Харта на основните права  на ЕС.
        По време на съвместната работа учениците ще обсъждат различни казуси, ще изготвят материали, като използват дигитални приложения, ще участват в ролеви игри.
        Групата от 30 чуждестранни гости, заедно с ученици от СУ“ Гео Милев“ ще гостува във  ВСУ „Черноризец Храбър“, с който училището има договор за сътрудничество. Те ще посетят  лабораториите по криминалистика, учебната съдебна зала,  ще слушат лекция за човешките права  подготвена от петокурсничката по право Тансу Осман. В учебните радио и телевизионен център ученици от всяка държава ще запишат видеоклип и подкаст по теми от проекта.
        В програмата е включено посещение в Окръжен съд Варна, където учениците ще разберат от съдия Ирена Петкова, как са защитени правата на децата в един съдебен процес, кога и как се изслушват децата в съда и още теми, които засягат техните права.
        Участието на институции ще представи професионална гледна точка към темите и ще даде допълнителна стойност на дейностите.
        Основни  цели на проекта са учениците да развият ключови умения като критично мислене, креативност и умения за самостоятелно учене, да придобият граждански компетенции и способност да участват пълноценно в гражданския и социален живот, да използват интернет и дигиталните технологии безопасно, интелигентно и с образователна цел.
     Дейностите са организирани в пет модула:
- Колко сме грамотни /медийно и дигитално/
- Аз и мрежата
- Медиите - какво ни казват
- Човешки права- задължения и отговорности
- Ние можем да променяме/ активно гражданство/
        Първата международна среща по проекта се проведе през м.ноември 2021 г. в Римини-Италия. Предстоят срещи в Испания и Полша.

БНТ 2 за съвместната работа по проекта при посещението във ВСУ "Черноризец Храбър".

https://www.facebook.com/watch/?v=559714568847219


Репортаж на радио Варна за международната среща във Варна.

https://bnr.bg/varna/post/101639808?fbclid=IwAR3nrs24xivYDVw1pu6Kc_Jlq47yVNmJw7Rpq6g6dhKBTraU26m_QE_jnd8

МЕДИИТЕ:

https://dnesplus.bg/varna/uchenitsi-i-uchiteli-ot-italia-polsha-i-ispania-gostuvat-v-su-geo-milev-varna_1076267?fbclid=IwAR1Cx_9Ia1EH_42V-FVKjk7OlfLwtN0X7xzVwh7T4M1of6O-uMc8oPIFvcU

http://www.focus-news.net/news/2022/04/26/2944697/uchenitsi-i-uchiteli-ot-italiya-polsha-i-ispaniya-gostuvat-ot-dnes-v-sredno-uchilishte-geo-milev-varna.html

https://www.chernomore.bg/a/2-varna/239212-uchenitsi-i-uchiteli-ot-italiya-polsha-i-ispaniya-obikalyat-institutsiite-vav-varna-igrayat-rolevi-igri