Средно училище “Гео Милев” Варна

Иновативно училище
Училище с традиции в чуждоезиковото обучение

Международна среща в Каунас, Литва

06.06.2022  |   Новини
         Учениции и учители от Средно училище „Гео Милев“ гостуваха от 23 до 27 май 2022 г. в гр. Каунас, Литва. Те бяха на работен обмен по образователен проект  „Different Countries, the Same Values“/ Различни страни, еднакви ценности, по програма „Еразъм+“. В рамките на пет дни учениците работиха  заедно със своите връстници от Литва, Полша и Турция. Домакините от  Kauno Tado Ivanausko progomnazija бяха подготвили интересна и разнообразна програма по теми от проекта. В първия  ден след тържественото посрещане и концерт учениците представиха своята държава и град и  участваха в интегриран урок по история и английски език като  изработиха“ гривна на приятелството“. Денят продължи  с образователна екскурзия в музея на открито в  Румшишкес и завърши с „Младежки игри от миналото“. Вторият ден учениците  посетиха картинната галерия в Каунас, където  участваха в интересни  образователни и състезателни игри, след което имаха задача с помощта на съвременните технологии да опознаят града. Разделени на екипи те трябваше да открият повече от 10 обекта в града, да научат за тях и да си направят снимка. През третия ден учениците посетиха крепостта  Тракай  и столицата на Литва -  Вилнюс. Литовските ученици представиха Катедралната базилика, Вилнюския университет, замъка Гедиминас, президенството, църквата „Св.Анна“, Узупис и Портите на зората. В следващите дни учениците посетиха музея по история на образованието и участваха в урок „Обучение по кодиране, поверителна информация за приятел“,разгледаха   музея на парите и  изложбата- инсталация на Йоко Оно- „Ex It“.
          Незабравимо преживяване за всички се оказа филма -   виртуална реалност на М.К. Чюрльонис „Пътеката на ангелите“, създаден по картини на литовски художник, които учениците имаха възможност,  след филма да разгледат.
         Посещението в  гр. Каунас, Литва е последната от планираните мобилности по проект „Different Countries, the Same Values“. От 21 до 25 март 2022 г. партньорските училища гостуваха във Варна.