Средно училище “Гео Милев” Варна

Училище с традиции в чуждоезиковото обучение

Как да живеем устойчиво и с по-малко отпадъци

25.04.2022  |   Новини
      Учениците от IV “д“ и  IV „е“ клас участваха в интерактивна среща на тема: „Как да живеем устойчиво и с по-малко отпадъци“. В рамките на два учебни часа те работиха по теми свързани с отпадъците, които хората генерират и как тяхното количество може  да бъде намалено. Водещата Блажка Димитрова им представи петте  стъпки към живот с нулев отпадък - откажи се, намали, преизползвай, рециклирай и компостирай. Децата се разделиха на отбори и участваха в две игри. В играта "Спаси отпадъка" всеки отбор получи някакъв отпадък от ежедневието и задачата бе да го спаси от попадане в кофата за боклук. Във втората "Куиз" - децата отговорят на 10 въпроса и всеки отбор има 30 секунди за отговори. Отборът с най-много верни отговора получава награда.
       В края на срещата бе обявен конкурс за рисунка по темата, в който могат да участват всички ученици. Избраните рисунки ще влязат в наръчник за намаляване на отпадъците и устойчивия начин на живот, който ще се разпространява във Варна.
      СУ „Гео Милев“ е първото училище във Варна, в което Блажка Димитрова със своя екип проведе обучение. Тя  е автор на книгата “Живот с нулев отпадък в България“, съосновател на сдружение „Нулев отпадък – България“ и активно работи за популяризиране на темата. От 2018 г. е провела над 300 обучения, включително и в училища,  по темата за нулевия отпадък и устойчивия начин на живот.
       Срещата се организира в навечерието на Деня на земята – 22 април.