Средно училище “Гео Милев” Варна

Училище с традиции в чуждоезиковото обучение

Лекция в Окръжен съд - Варна

15.04.2022  |   Новини
        Участниците в проект ACTIVE по програма „Еразъм+“ посетиха Съдебната палата във Варна.
        Какво се случва в сградата на Окръжен съд - Варна, какво прави един съдия, какъв е пътя на делата, къде стоят в съдебната зала главните действащи лица- прокурор, съдия,  адвокати и обвиняем, учениците научиха от  Иваничка Славкова - заместник председател на Окръжния съд  и ръководител "Наказателно отделение". Изключително увлекателно и интересно тя разказа за работата на правораздавателните органи, сподели казуси, с които се е срещала в своята близо 30 –годишна кариера. Учениците научиха  как се прилага закона за деца между 14 и 18 години, каква отговорност се носи след навършване на пълнолетие,  при какви условия се разпитват деца, за да бъде пощадена тяхната психика.
        Представител на екипа, който охранява Съдебната палата и се грижи за реда по време на процесите, конвоирането на задържаните и отговаря за спокойното протичане на делата сподели интересни факти от своята работа.
        Посещението в окръжния съд  е свързано с планираните дейности   по модул „Човешки права- задължения и отговорности“ от проекта. Целта е младите хора да разширят знания си за основните човешки права и свързаните с тях задължения и да осъзнаят,че тяхното незачитане или нарушаване намалява качеството на живот на индивидуално, местно и глобално ниво. Да повишат знанията си за общите ценности и функционирането на обществото.
       От 26 до 29 април  2022 г. СУ „Гео Милев“ ще бъде домакин на международна среща с учениците от училищата партньори по проекта от Италия, Полша и Испания.