Средно училище “Гео Милев” Варна

Иновативно училище
Училище с традиции в чуждоезиковото обучение

Психолози-магистранти от ВСУ работят заедно с ученици в гимназиален етап от СУ „Гео Милев“

06.06.2023  |   Новини
      Екип от психолози-магистранти от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ днес представиха пред учениците от IXА  клас темата: „ Кой съм аз?“. Гост-лектор на срещата бе Димана Сотирова, която освен с познанията и опита си в сферата на психологията, предизвика интерес сред учениците и по отношение на разнообразните си интереси и дейности, сред които са писане на книги, пътувания на далечни и нетрадиционни места и не на последно място- нейната  актуална страст- криминалистиката.
       В началото на срещата бе представена игра с опознавателна цел, като условието бе всеки участник да се представи, освен с името си и с нещата, които обича да прави и за които мечтае. Последва кратка дискусия и споделяне на съкровени желания и мечти от страна на учениците, придружена от насоки как да поддържаме мотивацията по пътя към мечтите.
      Последващото упражнение постави на фокус силните страни и ресурси на учениците, като условието се състоеше в това случайно избрани ученици да приемат комплименти от групата с думите „ Да, така е!“. След това упражнение се усети преобладаващото положително настроение и удовлетворение от учениците.
      Краят на срещата бе поставен чрез късометражен филм, съдържащ посланието „Кризата като шанс и как да намираме изход в наглед безизходни ситуации?“. В резултат на това учениците изразиха  впечатленията си от срещата и желание за участие в други предстоящи срещи.
      През тази седмица предстои да се представят темите „ Взаимоотношения с родители- очаквания, задължения и отговорност“ и „ Зависимости“ с учениците от VIII и Х клас. Гост-лектори ще бъдат Елена Михайлова и Катя Георгиева, психолози-магистранти от ВСУ.

Подготвил: Катерина Михайлова- педагогически съветник