Средно училище “Гео Милев” Варна

Иновативно училище
Училище с традиции в чуждоезиковото обучение

Силните страни като ключ към постиженията на децата

19.05.2022  |   Новини
         „Силните страни като ключ към постиженията на децата“, това е темата на семинара, в който днес участваха учители от Средно училище „Гео Милев“. Лектор и обучител е психолога  проф. Румен Стаматов, преподавател във  ВСУ „Черноризец  Храбър“. Той  e  основател на позитивната психология в България, не само като фактор за персоналното развитие на личността, а и нейното прилагане  в училище.  Гост на семинара бе доц. Красимир Иванов- ръководител на катедра „Психология“ във ВСУ.  
          Увлекателно, интересно и с много примери професорът  говори за същността на силните страни, тяхното значение, видовете, защо  във всекидневието  по-трудно ги  забелязваме. Той запозна участниците с модела за развиване на силните страни. Целта на позитивната  педагогика е детето да се чувства в училище като в свой дом,  да се радва на своите постижения, на общуването с връстниците си, да се справя с предизвикателствата и да се чувства пълноценно. 
          24 са универсално признаните силни страни, обединени в шест категории добродетели.    „Ключът към добрия живот е развиване на силните страни“, смята проф. Стаматов. Развитието на силните страни  преминава през определени етапи и може да е част от образователния и от необразователния процес. Обикновено всеки човек притежава около пет ключови силни страни, които определят неговата идентичност.  Силните страни влияят върху постиженията, качеството на живот и  понасянето на натиска на  ежедневието.
          Семинарът е първият от поредицата съвместни инициативи   на СУ „Гео Милев“ и ВСУ „Черноризец  Храбър“, свързани с позитивната педагогика и нейното прилагане в образователния процес.

https://www.varna24.bg/novini/varna/Obsuzhdaha-Silnite-strani-kato-klyuch-kum-postizheniyata-na-decata-v-SU-Geo-Milev-1269917