Средно училище “Гео Милев” Варна

Иновативно училище
Училище с традиции в чуждоезиковото обучение

Творческа среща с актьора и режисьор Стоян Радев

06.06.2024  |   Новини
    Творческа среща-разговор с актьора и режисьор Стоян Радев имаха днес участниците от двете театрални групи към СУ „Гео Милев“- "Летящата класна стая" и "„Алые паруса“.
    Срещата с обичания от сцената и екрана актьор е част от заниманията по НП „Заедно в изкуството и спорта“ и в нея се включиха над 30 ученици от трети  до единадесети клас, които се занимават с театър на английски и руски език.   
    Още с влизането си в залата за ученическо творчество Стоян Радев зададе приятелски и непринуден тон на разговора. Той сподели удовлетворението си от откриването на театралния фестивал „Варненско лято“, работата около спектакъла „Странна случка с куче през нощта“, и разказа забележителната история на построяването на емблематичната сграда на варненския драматичен театър. Актьорът говори за необходимостта от изкуство, за това, колко е важно да си отдаден на това, на което си се посветил, за трудностите и предизвикателствата. Не беше подминат и въпроса за разликата във възприемането на света от 15-16 годишните и поколението на 50-годишните. Най-важното, според актьора е, че трябва да се качиш на сцената когато имаш какво да кажеш на публиката, когато искаш да споделиш с нея нещо, което е значимо и за самия теб.
    Учениците от своя страна имаха възможност да зададат въпроси свързани с избора и естеството на актьорската професия, първите роли на Стоян Радев, предпочитанията му към определени роли и постановки, трудностите при подготовката му за нова роля, както и за тайните на доброто актьорско майсторство. 
     В края на срещата младите актьори представиха части от своите нови спектакли и получиха одобрителни коментари и професионални напътствия от любимия актьор.